konferencja 2018 banner

  

glass2018 480x120  

 lisec SS FastLAne

 

20180817doe12 baner-480-100

 

 

 

Doskonały budynek przemysłowy
Data dodania: 16.10.18

Aby stworzyć dobrą architekturę przemysłową, należy spełnić wiele specjalnych wymagań. Udało się to osiągnąć w nagradzanym, nowym budynku do produkcji instrumentów laboratoryjnych na terenie kampusu Sartorius, w Getyndze, w Niemczech. Budynek, który powstał zgodnie z kryteriami Niemieckiego Stowarzyszenia na rzecz Zrównoważonego Budownictwa, jest tak estetyczny, jak przekonujący pod względem funkcjonalnym i energetycznym.

 

 

2018 10 16 1

Przekrój wzdłużny (© Bünemann & Collegen / Section)

 

 

 

Obiekt: Nowa konstrukcja Sartorius Production Laboratory Instruments, Göttingen / Niemcy

Inwestor: Sartorius AG, Göttingen / Niemcy

Projekt architektoniczny: Bünemann & Collegen GmbH, Hanower / Niemcy

Projekt konstrukcyjny: Drewes + Speth, Hanower / Niemcy

Zakończenie: wrzesień 2016 r

Szkło: OKASOLAR S od OKALUX GmbH, Marktheidenfeld / Niemcy

 

 

 

Nowoczesna, wydajna produkcja i warunki pracy

 

Nowy budynek firmy Bünemann&Collegen, międzynarodowego lidera w dziedzinie produktów farmaceutycznych i laboratoryjnych, Sartorius, powiększa powierzchnię produkcyjna o 25 000 m2. Ta dodatkowa przestrzeń jest rozmieszczona na dwukondygnacyjnej hali produkcyjnej o konstrukcji stalowej, której boczne nawy są przeznaczone na pomieszczenia biurowe i kolejny dwukondygnacyjny, żelbetowy budynek z pomieszczeniami przeznaczonymi dla działu rozwoju produktu i laboratoriów, które przylegają do zachodniej części hali produkcyjnej. Oba obszary połączone są szklanym atrium, w którym mieści się również główne wejście. Celem projektantów było przekazanie w projekcie wartości firmy: otwartości, zrównoważonego rozwoju i radości oraz wyrażenie szacunku dla pracy i osób tu pracujących. Większe, nowoczesne urządzenia w obszarze produkcji umożliwiają zoptymalizowane procesy i zapewniają produktywność i wszechstronność, a nowoczesna koncepcja biurowa, wykorzystująca ściany działowe i podłogi podniesione, ułatwia budowę zróżnicowanych struktur od pojedynczych pokojów do otwartych dużych przestrzeni biurowych.

 

 

Ekspresyjna konstrukcja wsporcza

 

Oryginalna konstrukcja nośna umożliwia łatwą rozbudowę: poziomy pośrednie można wycofać, zwiększając w razie potrzeby powierzchnię podłogi. Pochylenie stalowych podpór w hali produkcyjnej ma różne zalety: po pierwsze, obszary mogą być wykorzystywane bez żadnych ograniczeń przez konstrukcję budynku, a po drugie – kąt tworzy przestrzenie w kształcie lejka pomiędzy poszczególnymi korytarzami produkcyjnymi (tzw. „świetlne lejki”), które wpuszczają światło dzienne głęboko do wnętrza.

 

 

 

2018 10 16 2 

Fasada budynku i konstrukcja nośna zostały zaprojektowane z myślą o wysokiej stabilności. Elastyczność i ekspansja są również ważnymi celami projektu - zarówno w obszarach produkcyjnych, jak i biurowych (© Klemens Ortmeyer).

(...)

 

 

2018 10 16 3

Zarówno projektanci, jak i budowniczowie uznali to za ważne dla architektury do pokazania wartości firmy – otwartości, zrównoważonego rozwoju i radości (© Klemens Ortmeyer).

 

 

2018 10 16 4

OKASOLAR S był stosowany w wybranych obszarach oszklenia górnego. Stałe żaluzje wewnątrz szyby zespolonej selektywnie kierują światło dzienne i chronią przed bezpośrednim promieniowaniem (© Klemens Ortmeyer).

 

 

Więcej niż optymalizacja efektywności energetycznej budynku

 

Oprócz realizacji koncepcji estetycznych architekci musieli stawić czoła wyzwaniom konstrukcyjno- technologicznym i energetycznym. Zrównoważony rozwój był jedną z podstawowych wartości projektowania. Za pomocą obszernego zestawu środków projektantom udało się uzyskać wartości o 30% niższe od wymagań EnEV (rozporządzenie o oszczędzaniu energii) na zużycie energii pierwotnej.

 

Oprócz pozytywnej równowagi ekologicznej, projekt wykazuje również wysoką jakość przestrzeni i komfortowe warunki pracy. Prawie 7000 m2 szklanej powierzchni zapewnia wysoki komfort cieplny i wizualny we wszystkich obszarach.

 

– Innowacyjna konstrukcja świetlików była ważną częścią naszego projektu i ogólnej koncepcji efektywności energetycznej – mówi architekt Christian Rathmann z Bünemann&Collegen.

 

Wybrał szkło funkcjonalne OKASOLAR S firmy OKALUX do szklenia nad głową. Stałe żaluzje z lamelami umieszczonymi w przestrzeni wewnątrz szyby zespolonej zapewniają równomierne oświetlenie pomieszczeń światłem rozproszonym o każdej porze dnia i roku. Nie ma prawie żadnego miejsca, gdzie może docierać bezpośrednio intensywne promieniowania słoneczne w lecie. Dostosowanie systemu ochrony przeciwsłonecznej w budynku odbywa się w fabryce na podstawie dokładnej oceny układu słonecznego. Obciążenie instalacji chłodzącej w lecie i koszt sztucznego oświetlenia mogą zostać obniżone, a bilans energetyczny zoptymalizowany.

 

 

 2018 10 16 5

Zasada działania szyby OKASOLAR S (© OKALUX)

 

 

Nagrody i wyróżnienia 

 

  • German Steel Construction Engineering Prize 2017 
  • European Steel Design Award 2017 
  • German Design Award 2018 (w kategorii „Communications Design - Architecture”)

 

 

 

Całość artykułu w wydaniu drukowanym i elektronicznym 
Inne artykuły o podobnej tematyce patrz Serwisy Tematyczne 
Więcej informacji: Świat Szkła 10/2018

 

 

 

 

01 chik
01 chik